Nose worksektionen

Sektionen arbetar för att främja sporten genom att hålla kurser och öppna träningstillfällen. Vi anordnar även klubbmästerskap, doftprov och tävling. Kontakta oss om du vill vara aktiv i vår sektion!

Sektionsledare: Jennifer Eklund nosework@slkk.se

Beskrivning av nose work

Elin Albertsson & Olle Nose tränar inomhussök NWI den spännande hundsporten nose work får hunden använda ett av sina främsta sinnen, luktsinnet.

I nose work ska hund med sin förare söka efter specifika dofter i olika miljöer. Hundsporten är inspirerad av de utmaningar som professionella sökhundar utför dagligen inom till exempel polisen och tullen. Men det är också ett enkelt och roligt sätt att aktivera din hund!

Nosarbete, spänning och stimulans

Att få använda nosen tycker de allra flesta hundar är spännande. Nose work ger dessutom hunden både fysisk och mental stimulans när den tillsammans med dig söker efter dofterna, som kan vara placerade både inne och ute, på olika höjder, underlag, fordon och i lådor.

Historia

Som hundsport har nose work sina rötter i amerikanska hundstall, där det användes för att aktivera hundar på i väntan på att de skulle få nya hem. Därifrån har nose work utvecklats till en tränings- och tävlingsform många sällskapshundar har stor glädje av. Intresset ökar stadigt och sedan 1 januari 2017 är nose work en officiell hundsport i Sverige.

Tävla i nosework

Elin Albertsson & Olle tränar fordonssök NWOm du vill tävla i nose work måste hunden först klara ett doftprov, som den tidigast får utföra vid 10 månaders ålder. Därefter är den välkommen att börja tävla efter att den fyllt ett år.

För att får anmäla din hund till en tävling måste du vara medlem i någon klubb inom SKKs organisation. Alla hundar får delta, men är hunden oregistrerad behöver den först ha en speciell tävlingslicens från SKK.

Vill du veta mer?

Svenska Nose Work klubben, SNWK, är huvudman för reglerna, som sorterar inom SKKs prov- och tävlingskommittés övergripande ansvar. Besök gärna SNWKs webbplats för mer information om nose work.