FULLBOKAD! Nose Workkurs för nybörjare (Steg 1), start 21/10

Varmt välkomna att anmäla till höst-vinterns kurs i Nose Work för nybörjare. Vi träffas 6 onsdagar i rad med start den 21/10 kl 18:30-20:45. För att få gå denna kurs behöver hunden vara minst 12 veckor gammal. Nose work är en aktivitet för att hundar, i alla åldrar och för alla förare. Har du som förare en fysisk eller kognitiv funktionsnedsättning, tala om det vid anmälan så anpassar vi efter dig. Vill du veta mer om Nose Work, finns en beskrivning längre ner på sidan.

I kursen ingår bland annat följande:

  • Historik om aktiviteten och tävlingssporten Nose Work
  • Doftinlärning samt olika sätt att lära in doftetiketten av Eukalyptushydrolat
  • Kunskap om sökutveckling hos hunden
  • Koppelteknik för förare
  • De fyra olika momenten inom Nose Work samt inlärning av dessa
  • Belöningsteknik och belöningsstegar mm

Kursavgift: 750:- + medlemsavgift om inte redan betald. Anmälan görs till nosework@slkk.se. Max 8 deltagare.

Instruktörer på kursen är Jenny Wallin, Monica Wallgren, Carina Lönnkvist samt Jennifer Eklund.

Övrig information om kursen: Vi kommer att vara inomhus de första 2-3 gångerna, med anpassat avstånd med tanke på Covid-19. Är du i riskgrupp så rekommenderar vi dig att avstå från denna kurs. I kursavgiften ingår fika. Din hund behöver vara vaccinerad enligt SKK:s krav för deltagande. Du behöver även vara medlem för att gå kurs hos oss på SLKK, mer info om medlemskap och vaccinationskrav hittar du under fliken ’kurser’-’Att delta på våra kurser och aktiviteter’.

”Sportens ursprung

Nose work grundades i USA av Ron Gaunt, Amy Herot och Jill-Marie O´Brien. Tanken var från början att hjälpa hundar på hundstallar till en mer dräglig tillvaro med aktivering för mental stimulans för att slutligen kunna placeras ut i hem runt om i USA.

Ron Gaunt har arbetat med tjänstehundar och tog med sig idén om hur Nose Work skulle tränas från sitt egna arbete med hundarna i tjänsten.

Ron berättar att han upplever att det är många hundar som har sådant driv i sig av naturliga instinkter som att jaga och leta t.ex och som inte får utlopp för detta och i människornas ögon anses som att de inte passar in, genom Nose Work ges alla hundar en chans till att nyttja sina naturliga instinkter till en fördel för människorna de bor med och kontentan av detta är en trött och nöjd hund.

Historiken i denna sport är något vi inom Svenska Nose Work Klubben värdesätter och vill ha som grundtanke i Sverige.” Källa snwk.se